Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Τα 10 βιβλία που θα σου χτίσουν μία φιλοσοφία ζωής!



Τα οφέλη του διαβάσματος είναι ανεκτίμητα καθώς μέσα από ένα βιβλίο δεν ταξιδεύεις απλά σε ένα καινούριο κόσμο αλλά προσφέρεις και στον εαυτό σου γνώση που προκαλεί μία «θύελλα» συναισθημάτων.

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουνε ειπωθεί για το τεράστιο αντίκτυπο που έχουν τα βιβλία στο μυαλό του ανθρώπου και κατά συνέπεια στη ζωή του. Το διάβασμα βιβλίων προσφέρει πνευματική εγρήγορση, γνώση, βελτιώνει την μνήμη και την συγκέντρωση. Ο βιβλιοφάγος έχει πνευματική εγρήγορση, επεκτείνει συνεχώς το λεξιλόγιο του, αποκτά αναλυτικές διανοητικές ικανότητες και καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου, γεγονός που τον βοηθά να εκφραστεί με σαφήνεια και περιεκτικότητα-γραπτά και προφορικά. Επίσης μειώνει το άγχος, προσφέρει ηρεμία και είναι δωρεάν ψυχαγωγία.

Η ιστοσελίδα LifeSpan παρουσίασε δέκα κλασσικά βιβλία που προσφέρουν όλα τα παραπάνω οφέλη και κάνουν τους ανθρώπους να δούνε τον κόσμο από μία διαφορετική οπτική γωνία.


«Η Δίκη» Φραντς Κάφκα



 Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Κάφκα, Η Δίκη, αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που διώκεται για ένα έγκλημα που δεν ξέρει ούτε ο ίδιος αλλά ούτε κιόλας αποκαλύπτεται στον αναγνώστη. Το βιβλίο αποτελεί ένα παράδειγμα για τον εφιάλτη που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος λόγω της γραφειοκρατίας και της αδικίας. Γενικά τα μυθιστορήματα του Κάφκα είναι ατελή και «Η Δίκη» δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα κεφάλαιο που δίνει το τέλος της ιστορίας. Ο Φραντς Κάφκα είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα ενώ έχει επηρεάσει έντονα ρεύματα όπως τον υπαρξισμό.



«Οι αδελφοί Καραμαζώφ» Φίοντορ Ντοστογιέφσκι



 Το τελευταίο έργο του Ντοστογιέφσκι χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα που χαρακτηρίζεται από το πάθος, οι Αδερφοί Καραμαζώφ πρέπει να υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη. Ο συγγραφέας μιλάει για την Ρωσία του 19ου αιώνα, την ηθική, την ελεύθερη βούληση ενώ μπαίνει βαθιά στις συζητήσεις για τον Θεό. Το πνευματικό δράμα μεταφέρει τους ηθικούς αγώνες που αφορούν την πίστη, την αμφιβολία και το λόγο στον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας.



«Εκατό Χρόνια Μοναξιάς» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες



 Το βιβλίο του πρόσφατα εκλιπόντος συγγραφέα είναι μία απίστευτα αλληγορική αποτύπωση του κόσμου που ζούμε. Αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Μπουέντια, της οποία ο αρχηγός ορίζει την πόλη Μακόντο. Το μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού αποδεικνύει ότι η μοναξιά τελικά είναι ο δρόμος για την ευτυχία, ενώ μιλάει για τον θρίαμβο και την καταστροφή, την γέννηση και τον θάνατο, την χαρά και την απόγνωση. Το έργο είναι ένα αριστούργημα της τέχνης της μυθοπλασίας και ένας πολύ σημαντικός εκπρόσωπος της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.



«1984» Τζορτζ Όργουελ



 Ξεκίνησε ως ένα δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας αλλά ο εφιάλτης γίνεται ολοένα και πιο πραγματικός στις μέρες μας. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Airstrip One (παλαιότερα γνωστό ως Μεγάλη Βρετανία), επαρχία του κράτους της Ωκεανίας. Ο φανταστικός κόσμος του Όργουελ είναι διαρκώς σε πόλεμο, με κυβερνητική παρακολούθηση και έλεγχο του μυαλού που υπαγορεύεται από το πολιτικό σύστημα. Το έργο περιγράφει την ζωή ενός ανθρώπου που ελέγχεται από την κυβέρνηση και όποιος δεν ακολουθεί τις εντολές τιμωρείται για τις ανεξάρτητες σκέψεις και αποφάσεις του.


Η τυραννία συνοψίζεται από τον «Μεγάλο Αδερφό», ένα κόμμα ηγέτη που απολαμβάνει μια έντονη λατρεία της προσωπικότητας και δικαιολογεί την καταπιεστική εξουσία του με την πρόθεση να φέρει μεγαλύτερο καλό. Ο Γουίλιαμ Σμιθ, πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, εργάζεται στο υπουργείο Αλήθειας και είναι αρμόδιος για την προπαγάνδα. Ο Σμιθ γράφει ξανά τα άρθρα των παρελθοντικών εφημερίδων έτσι ώστε το ιστορικό αρχείο να εξυπηρετεί αυτούς που κυβερνούν. Πολλοί από τους όρους και τις έννοιες που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο του 1984 έχουν εισέλθει σε καθημερινή χρήση μετά τη δημοσίευσή του έργου το 1949. Επιπλέον , το βιβλίο έχει διαδοθεί το επίθετο «Οργουελικός», που χαρακτηρίζεται από μυστική παρακολούθηση, επίσημη εξαπάτηση και χειραγώγηση του παρελθόντος με ολοκληρωτικές ή αυταρχικές καταστάσεις.


«Φύλακας στη Σίκαλη» Τζ. Ντ. Σάλιντζερ



 Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1951 και είχε ως στόχο το ενήλικο αναγνωστικό κοινό. Ωστόσο έγινε σύντομα δημοφιλές στους εφήβους καθώς πραγματεύεται θέματα όπως η αποξένωση και το εφηβικό άγχος. Το μυθιστόρημα έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα καλύτερα της αγγλικής γλώσσας από το 1923 μιας και ασχολείται με πολύπλοκα ζητήματα όπως της ταυτότητας, των σχέσεων και της αποξένωσης.



«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» Χάρπερ Λι



 Εκδόθηκε το 1960 και αμέσως έγινε πολύ δημοφιλές και επιτυχημένο. Μάλιστα, έχει πάρει και βραβείο Πούλιτζερ και είναι ένα από τα κλασσικότερα έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο Λι αφηγείται μία ιστορία που βασίζεται σε παρατηρήσεις του συγγραφέα μιας οικογένειας και των γειτόνων της. Τα γεγονότα συνέβησαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, όταν εκείνος ήταν δέκα ετών. Με την ζεστασιά και το χιούμορ του, ο Χάρπερ Λι κέρδισε τους αναγνώστες ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να θίξει πολύ σοβαρά θέματα, όπως τον βιασμό και την φυλετική ανισότητα.



«Ο Μικρός Πρίγκιπας» Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί


 Ο Γάλλος αριστοκράτης, αεροπόρος, συγγραφέας και ποιητής Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί μιλάει για την αγάπη και την απώλεια, την περιέργεια, την ομορφιά και πάνω από όλα την ψυχική αγνότητα και αθωότητα με την οποία προσεγγίζει τα πράγματα ο Μικρός Πρίγκιπας που είναι ερωτευμένος με ένα τριαντάφυλλο. Το βιβλίο του Εξυπερί είναι το πιο πολυδιαβασμένο και το πιο μεταφρασμένο βιβλίο καθώς έχει αποδοθεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες και διαλέκτους όπως επίσης και στο σύστημα Μπράιγ.


«Άννα Καρένινα» Λέων Τολστόι



 Μυθιστόρημα για το πάθος και τον έρωτα και τις επιπτώσεις που έχει η απιστία και η ζήλια, η Άννα Καρένινα είναι μια σπαρακτική ιστορία. Ο Τολστόι αφηγείται την σχέση της επαναστατικής Άννας με τον ελκυστικό αξιωματικό Βρόνσκι. Η τραγωδία ξεκινάει όταν η Άννα απορρίπτει τον απαθή γάμο της και στέκεται ενάντια στις επικρίσεις της κοινωνίας της Ρωσίας του 19ου αιώνα. Ο Τολστόι παίζει με τις αντιθέσεις της πόλης και της χώρες όπως επίσης και με όλες τις παραλλαγές της ζωής, του έρωτα και της οικογενειακής ευτυχίας.



«Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» Αλντους Χάξλεϊ



 Ένα από τα πιο αξιόλογα και μαγευτικά έργα της λογοτεχνίας, ο Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος έχει γίνει το σύμβολο του ψεύτικου καθεστώτος της καθολικής ευτυχίας. Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει σε ένα μέλλον όπου όλοι είμαστε ευχαριστημένοι θεωρητικά, στην αρχετυπική δυστοπία, και αν αυτό είναι τεχνικά εφικτό , γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βιοτεχνολογία για να απαλλαγούμε από τον ψυχικό πόνο εντελώς. Ο κόσμος του Χάξλεϊ είναι απαλλαγμένος από την αγάπη και το πάθος ενώ ο συγγραφέας θέτει ανησυχητικά συναισθήματα στον αναγνώστη αφού η κοινωνία που του περιγράφει είναι παραδομένη αλλά εκείνος (αναγνώστης) έχει την αίσθηση της χαρούμενης αναμονής. Ο κόσμος του, χαρακτηρίζεται σαν τον «ιδανικό εφιάλτη» και η ευτυχία συνδέεται με την κατανάλωση μαζικά παραγόμενων αγαθών και το επιπόλαιο σεξ. Το 1999, η σύγχρονη βιβλιοθήκη κατέταξε το συγκεκριμένο έργο 5ο στον κατάλογο των 100 καλύτερων μυθιστορημάτων της αγγλικής γλώσσας του 20ου αιώνα.



«Άμλετ» Ουίλιαμ Σαίξπηρ



 Η τραγωδία του Σαίξπηρ λαμβάνει χώρα στην Δανία όπου ο πρίγκιπας Άμλετ προσπαθεί να εκδικηθεί τον σφετεριστή θείο του και την μητέρα του Γερτρούδη για την δολοφονία του πατέρα του. Το έργο αποπνέει έντονα αληθινή και προσποιητή τρέλα , συντριπτική θλίψη και οργή και ερευνά τα θέματα εκδίκησης, αιμομιξίας, προδοσίας και ηθικής διαφθοράς. Το έργο έχει εμπνεύσει συγγραφείς όπως ο Γκαίτε και ο Ντίκενς αλλά και ο Τζόις και ο Μέρτνοχ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου